Nuffnang

Thursday, 25 June 2015

Resepi Tart Nenas Gulung Gebu Gebas

Tart Nenas ialah antara biskut yang famous tiap kali menjelang hari raya...
saya dulu tak minat sangat pun tart ni mungkin sebab letak jem kot...tapi sejak tahun 2011 saya jadi suka pulak dengan tart nenas ni...masa tahun ni, waktu cuti semester yakni pada bulan puasa saya bekerja buat kuih raya...buat kerja di rumah saja bukan kilang, tapi banyak juga pekerja dia amik sebab tempahan banyak...bakar pun oven besar...bakar dalam tray besar...dalam banyak-banyak kuih, saya ditugaskan buat tart gulung..kerja saya tekan doh dalam acuan tart dan gulung...antara kerja-kerja yang ada kerja buat kuih tart tu kira paling susah dan gaji paling mahal...sehari berapa ringgit ntah tak ingat dah..tapi yang ingat duit gaji tu saya guna tukar spek mata baru....
so, sejak tu tiap2 tahun mesti saya buat tart nenas ni...

Saya nak kongsikan resepi dan cara buat kuih tart nenas gulung...sukatan cawan ja...senang...

RESEPI KUIH TART NENAS GULUNG:

Jem Nenas:

Buah nenas
Gula pasir
Esen vanila

Cara-cara:

1. Kupas buah nenas. 
2. Parut atau blend buah nenas. (kalau blend nanti air banyak dan amik masa lama untuk masak).
p/s: saya pakai parut yang macam dalam gambar tu.


 3. Masukkan parutan nenas, gula dan esen vanila dalam kuali.

4. Hidupkan api dan biarkan mendidih. Bila dah kering sikit, kecilkan api dan terus kacau jangan tinggal hingga betul-betul kering. 

 5. Angkat letak dalam bekas. Biarkan sejuk. (boleh letak dalam peti ais)



Doh Tart:

1 buku (250 gram) buttercup @ 1 cawan mentega
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar gula halus @ icing
* 2 1/2 cawan tepung gandum
* 2 sudu besar tepung jagung
* 2 1/2 sudu besar tepung kastard
* 2 sudu besar susu tepung
1 biji kuning telur (kalau telur kecik letak 2 biji)
1 sudu teh esen vanila


p/s: Ayak bahan-bahan yang bertanda *. 

Cara-cara

1. Pukul buttercup/mentega dan gula hingga sebati. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung dan susu tepung yang diayak tadi.
4. Gaul hingga sebati.
5. Panaskan oven 150 C selama 10 minit. 
6. Gentelkan jem nenas lonjong-lonjong.


7. Masukkan doh dalam acuan tart dan tekan. Bahagian yang bercorak di bawah. Letakkan jem dihujung dan gulungkan. Potong kalau terlebih panjang.






8. Masukkan dalam 'paper cup' dan letakkan dalam dulang pembakar. Sapukan kuning telur atasnya. 

9. Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 minit. 


Abaikan yang tengah. Tu doh yang last saya buat mcam tu ja. 

Angkat dan biarkan sejuk sebelum masukkan dalam balang.


 Tart nenas gulung gebu gebas siap...

Ok...boleh cuba ye, pasti tak menyesal sebab memang gebu gebas tart ni...sebab tu la saya letak dalam paper cup...tak nak letak pun tak pe...



1 comment:

  1. Assalamualaikum, wah.. Nampak Sedap Tart akak.. Boleh guna tips untuk improve..

    http://www.mamalyndacookies.com/2017/03/resepi-tart-nenas.html

    salam Blogwalking :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...