Apabila anda mencapai botol vitamin C atau minyak ikan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ia berfungsi dan adakah ia selamat. Perkara pertama yang perlu tanya diri anda ialah sama ada anda memerlukan makanan tambahan atau tidak...
Apakah makanan tambahan??
Akta Makanan Tambahan Kesihatan dan Pendidikan - Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA) 1994 mentakrifkan makanan tambahan ialah produk yang diambil dimakan atau diminum yang mengandungi makanan tambahan seperti vitamin, mineral, herba atau ramuan botani, asid amino dan lain-lain. Makanan tambahan dikawal selia oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah - Food and Drug Administration(FDA) sebagai makanan, bukan sebagai dadah. Makanan tambahan boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti tablet, kapsul, softgel(gel lembut), cecair atau serbuk. Makanan tambahan menambah nutrisi dlam diet harian dan tidak boleh dianggap sebagai pengganti makanan. Makanan tambahan yang biasa termasuk vitamin dan mineral (seperti vitamin C atau multivitamin), tumbuhan (seperti herba) dan bahan-bahan yang berasaskan sumber semula jadi (seperti asid lemak Omega-3).
Ramai orang mengambil makanan tambahan untuk memastikan mereka mendapat nutrien penting yang mencukupi dan untuk mengekalkan atau meningkatkan taraf kesihatan. Bukti saintifik menunjukkan bahawa
sesetengah vitamin dan mineral yang terkandung dalam makanan tambahan bermanfaat untuk kesihatan.
Antaranya ialah:
Kalsium
- penting untuk menjadikan tulang dan gigi yang kuat
- mengurangkan risiko tulang rapuh
- membantu penyerapan kalsium dan fosforus.
- deposit kalsium dan fosforus dalam tulang dan gigi, menjadikan tulang dan gigi lebih kuat dan sihat.
- meningkatkan sistem imun tubuh.
Asid folik
- mengurangkan risiko kecacatan bayi yang dilahirkan seperti spina bifida.
- membantu untuk menghasilkan dan mengekalkan DNA dan sel-sel.
- membantu untuk membuat sel-sel darah merah dan mencegah anemia.
- membantu orang yang mempunyais masalah sakit jantung
- mengurangkan kadar kolestrol dalam darah.
- menyokong fungsi jantung
- bertindak sebagai antioksidan dan melindungi sel dariapda kerosakan.
- menguatkan sistem imun
- membantu membaiki DNA
- melindungi dinding sel
- membantu penghasilan tenaga daripada makanan yg dimakan.
- Membantu enzim dalam badan untuk berfungsi dengan betul.
- Membantu membentuk hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.
- membantu untuk membentuk sel-sel darah yang sihat
- memastikan saraf berfungsi dengan betul.
- membantu mencegah kerosakan sel dan mengurangkan risiko kanser,penyakit jantung dan lain-lain penyakit.
- membantu menyembuhkan luka dan mengekalkan gusi yang sihat
- melindungi daripada jangkitan dengan meningkatkan sistem imun.
- meningkatkan jumlah zat besi dalam badan dengan menyerap daripada makanan.
- membantu untuk penglihatan yang baik.
- melindungi daripada jangkitan (antioksidan)
- menjaga kulit yang sihat
- menggalakan pertumbuhan dan perkembangan yang normal.
- membuat protein yang membantu pembekuan darah apabila terluka atau berdarah.
- mengurangkan sakit sendi.
Golongan yang memerlukan makanan tambahan
Golongan yang mendapat manfaat yang terbaik daripada pengambilan makanan tambahan ialah:
- wanita yang melahirkan (memerlukan tambahan kalsium dan zat besi)
- wanita hamil (memerlukan asid folik)
- wanita menyusu (memerlukan vitamin D)
- kanak-kanak atau remaja yang mempunyai tabiat makan yang itdak teratur
- warga tua
- vegetarian (kerana kekurangan nutrien utama)
- orang mengalami gangguan makanan
- orang yang mengalami masalah kesihatan
- mereka yang sedang berdiet
- mereka yang sering makan makanan yang diproses dan makanan segera
- ahli sukan/atlet (kerana sering kehilangan glukosa)
Princess Healthy Beauty Shoppe | SID: 908646 | 019-4160102(Putri Ieja)
No comments:
Post a Comment